DSCN1448

(Δείτε φωτογραφικό υλικό, στο τέλος του άρθρου)

Στην υγεία όλων αυτών που φρόντισαν και φροντίζουν το καλό του τόπου μας, αλλά και των κατοίκων που το ανέχονται και αδιαφορούν.

Δεν έχουν άδικο που στις μελέτες μας χαρακτηρίζουν ως περιοχή ήσσονος αντίστασης για να μην μας πουν…  λαϊκά κάπως αλλιώς.

Μετά από τόσες καταγγελίες, εδώ και πέντε χρόνια από την στιγμή που άρχισε να λειτουργεί  το υπερσύγχρονο και ζηλευτό έργο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης , το στολίδι της περιοχής μας,  η κατάσταση χειροτερεύει σταθερά και μαζί μ’αυτήν και η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ενώ η αναζήτηση Υπηρεσίας ή Αρχής που να ενδιαφέρεται πραγματικά κι όχι για τους τύπους, δεν έχει αποδώσει μέχρις στιγμής…

Το νερό βγαίνει έξω από το ΧΥΤΑ έτσι όπως το βλέπουμε στις φωτογραφίες, περνάει από τις γεωργικές καλλιέργειες, χύνεται στον ποταμό Μπογδάνα κι από κει καταλήγει στην πολύπαθη λίμνη Κορώνεια, που τόσα λεφτά κι υποσχέσεις έχουν δοθεί για την σωτηρία της.

Τι γίνεται όμως με τον αέρα, που δεν τον βλέπουμε αλλά τον αναπνέουμε, κι όλο και πιο συχνά νιώθουμε κάτι να βρωμάει σαν υγραέριο; Kατά τους ειδικούς οφείλεται στα αέρια των ζυμώσεων των σκουπιδιών που αποδεσμεύονται στην ατμόσφαιρα. Και τώρα που το μάθαμε, άραγε θα βρωμάνε λιγότερο;

Ποιος θα μας πει κατά πόσον έχει υπερβεί τον αρχικό σχεδιασμό ο όγκος και το βάρος των απορριμμάτων που δέχονται τα κύτταρα και αν αυτό είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια και αρτιμέλεια των μεμβρανών που υπάρχουν στον πυθμένα τους;

Και  τι γίνεται  με τα νέα κύτταρα και τις πηγές του νερού (!) που βρίσκονται μέσα σ’ αυτά; Οι πολυσέλιδες και εμπεριστατωμένες μελέτες που προηγήθηκαν δεν πήραν χαμπάρι για τις πηγές! Είναι κι αυτό μια εκδίκηση της φύσης, που με τον πιο δραματικό και αναμφισβήτητο τρόπο αποκαλύπτει την γύμνια των πληρωμένων μελετών και των προθύμων συντακτών τους!

Άλλωστε το δίκτυο natura σταματάει ακριβώς έξω από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης!

Και έτσι επιτρέπεται να καταστρέφεται οικονομικά και οικιστικά όλη η λεκάνη του Λαγκαδά για το καλό του αστικού οικιστικού περιβάλλοντος του υδροκέφαλου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης…

Έτσι λοιπόν για να χτίσει κανείς, χρειάζονται ένας σωρός χαρτιά και υπογραφές από πλήθος διαφορετικές υπηρεσίες και παράγοντες, για να πιστοποιηθεί ότι το ακίνητο που θα γίνει δεν θα διαταράξει το περιβάλλον!

Αλλά για να κάνεις έναν ΧΥΤΑ που θα δέχεται τόνους σκουπιδιών καθ’ υπέρβαση κάθε σχεδιασμού και όταν υπερκορεστεί θα τον εμπλουτίσεις και με ένα εργοστάσιο καύσης -μάλλον σωστότερα ενεργειακής αξιοποίησης- που κι αυτό θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο ακολουθώντας πιστά τις προδιαγραφές του «βλέποντας και κάνοντας», έτσι όπως το βλέπουμε και το νιώθουμε καθημερινά, αυτό είναι ασφαλές, κοινωφελές και βεβαίως ακίνδυνο, ενώ επιπλέον προστατεύει και  το περιβάλλον!

Με τέτοια υποδειγματικά έργα, πως μπορούμε να πούμε όχι σε ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας, που θα αναβαθμίσει και θα δώσει νέα ΠΝΟΗ στο τόπο μας.

ΤΙ  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!!!

Τα νερά που βγαίνουν έξω απ’ τον ΧΥΤΑ και μολύνουν τη γη και τα ποτάμια μας (Δείτε περισσότερες φωτογραφίες, στη σελίδα Φωτογραφίες).

DSCN1440DSCN1449DSCN1435DSCN1452DSCN1453

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΜΑΥΡ/ΧΗΣ

Η επιτροπή πραγματοποίησε την δεύτερη επίσκεψη της στο χώρο του ΧΥΤΑ την Πέμπτη 27-12-2012 το πρωί (η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 01-11-2012 αλλά λόγω απεργίας του ΟΤΑ δεν υπήρχαν οι υπεύθυνοι υπάλληλοι να μας ενημερώσουν).

Σ’ αυτή την επίσκεψη ενημερωθήκαμε για την λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού,για τα στάδια επεξεργασίας των υγρών  και για το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη του προσωπικού.

Συγκεκριμένα, υπολειτουργεί ο βιολογικός (έλλειψη προσωπικού) διότι αντί για τέσσερις βάρδιες υπάρχουν μόνον δύο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επεξεργαστεί όλο τον όγκο των στραγγισμάτων και το υπόλοιπο να το στέλνουν με βυτία στον σταθμό των Ταγαράδων. Τα χημικά υλικά του βιολογικού πιστεύουν ότι έγιναν οι προμήθειες για το 2013.

Κατά την ώρα της επίσκεψή μας είδαμε δύο φορές το βυτιοφόρο στον εκεί χώρο.

Διαπιστώσαμε ότι από τα κύτταρα υπήρχε υπερχείλιση των στραγγισμάτων των σκουπιδιών στα κανάλια των ομβρίων και σχηματιζότανε ένα ρυάκι που κατέληγε στους τσιμεντένιους σωλήνες που οδηγούν τα νερά της βροχής έξω από το χώρο του ΧΥΤΑ στο παρακείμενο ρυάκι.

Τα υγρά αυτά ήταν έντονα σκουρόχρωμα, δύσοσμα, αφρίζοντα με συνεχή ροή.

Πήραμε μια μικρή ποσότητα (μισό ποτήρι) για να κάνουμε μία απλή ανάλυση του PΗ  και της αγωγιμότητας του. Ζητήσαμε από τους υπευθύνους να κάνουν κι αυτοί αναλύσεις ,αλλά μας απάντησαν ότι χρειάζονται άδεια από τον ΟΤΑ και μια δική μας αίτηση αφού επιθυμούμε να κάνουμε κι άλλες αναλύσεις με περισσότερα στοιχεία.

Υπήρχαν παρά πολλά σκυλιά μέσα και έξω από τον ΧΥΤΑ.

Σε διάφορα σημεία υπήρχε έντονη δυσοσμία σαν υγραέριο, την ίδια που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει  πολύ συχνά στο χωριό της Ασσήρου. Κατά τους υπευθύνους είναι αποτέλεσμα των ζυμώσεων που γίνονται στα σκουπίδια  αποδεσμεύοντας αέρια στην ατμόσφαιρα. Δεν μας δόθηκε σαφή απάντηση για την επικινδυνότητα τους ούτε τι προτείθονται να κάνουν γι αυτό.

Στο τέλος είδαμε το χώρο των δύο νέων κυττάρων που ετοιμάζονται. Ήταν ευκρινή τα νερά που πηγάζουν από το τελευταίο, και απ ότι μας ενημέρωσαν περιμένουν τις υδρογεωλογικές μελέτες για να συνεχίσουν τις εργασίες

Η γενική εικόνα που αποκομίσαμε ήταν άκρως ανησυχητική και θλιβερή και δυστυχώς επιβεβαίωσε τις υποψίες μας.