Ο Χ.Υ.Τ.Α. Μαυροράχης, είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους χώρους ταφής απορριμμάτων στη χώρα μας, που βρίσκεται περίπου 30km βόρεια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και σήμερα δέχεται απορρίμματα από όλη την περιφέρεια Θεσ/νίκης.

Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007, εν μέσω αντιδράσεων από τους κατοίκους της γύρω περιοχής και κυρίως του χωριού της Ασσήρου, το οποίο πλήττεται και περισσότερο απ’ τη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Παρά τις διαβεβαιώσεις των ιθυνόντων του χώρου, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης έχει πολλά «κενά» στη λειτουργία του, κινδυνεύοντας να μετατραπεί σε χωματερή, παρά σε χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Από την έναρξη της λειτουργίας του έως τώρα, τα μέλη του συλλόγου «Φίλοι της Γης» έχουν παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ανεπεξέργαστων απορριμμάτων τα οποία είναι άμεσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία (π.χ. νοσοκομειακά και ραδιενεργά απόβλητα). Τα απόβλητα αυτά, πέραν του ότι ελκύουν μεγάλο πλήθος γλάρων και σκυλιών, μπορούν να βλάψουν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής καθώς -αντίθετα με τους κανονικούς ΧΥΤΑ- στο συγκεκριμένο χώρο δε λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας και απλά τα απορρίμματα θάβονται κάτω απ’ το χώμα.

Ο Σύλλογος «Φίλοι της Γης» είναι αντίθετος με την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης και αγωνίζεται μέσα από δράσεις, επιστολές, καταγγελίες και προσφυγές σε αρμόδιους φορείς, να εγγυηθεί και να απαιτήσει τη σωστή λειτουργία του χώρου, με συχνές εργαστηριακές μελέτες στο νερό, την σωστή και ασφαλή ταφή των απορριμμάτων, την συμπίεση και την επεξεργασία και όχι την ακατέργαστη ρίψη τους αλλά και τον σωστό περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ προτείνει ένα σύνολο τρόπων για την αποφυγή δημιουργίας Εργοστασίου Καύσης στην περιοχή (κομποστοποίηση, ανακύκλωση κ.α.) και την εναλλακτική χρήση των απορριμμάτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ε.Ε..

Αεροφωτογραφία γύρω απ’ τον ΧΥΤΑ

Μαύρη γραμμή -> ΧΥΤΑ Μαυροράχης – 700 στρμ.

Πράσινη γραμμή -> Αναδασωτέα περιοχή που κάηκε το 2007. Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης βρίσκεται μέσα σε παρθένο δάσος που εν μέρει κάηκε και κηρύχθηκε αναδασωτέα περιοχή.

Μπλε γραμμή -> Πεδίο βολής πυροβολικού Στρατοπέδου Ασσήρου – Απόσταση απ’ τον ΧΥΤΑ λιγότερο από 1km.

Κόκκινη γραμμή -> Ενεργό σεισμικό ρήγμα ρήγμα Ασσήρου (1902, 6,5 ρίχτερ)

Μωβ γραμμή -> Natura 2000 – Προστατευόμενη περιοχή – Απόσταση απ’ τον ΧΥΤΑ, 1 km

Κίτρινη γραμμή -> Γ’ Ζώνη Συνθήκης Ραμσάρ – Ο ΧΥΤΑ είναι εντός ζώνης αλλά εξαιρέθηκε για ΧΥΤΑ και αργότερα για Εργοστάσιο Καύσης με υπουργικές αποφάσεις.

Διαβάστε περισσότερα, σχετικά με τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στην επιλογή Έγγραφα.